Înainte să descoperim cafeaua de specialitate (în urmă cu aproape 2 ani), ne plăcea să bem acasă cafea la filtru sau la ibric. Nu știam prea multe lucruri despre espressoare, dar nici nu ne-a foarte interesat, pentru că pe atunci aromele pentru cafea ocupau un loc important în casa noastră alături de râuri lungi de lapte. Însă de când l-am cunoscut pe Gabi de la Copacul de cafea am aflat o mulțime de lucruri despre cum se prepară corect un espresso și cât de importante sunt caracteristicile unei mașini adevărate de făcut cafea.

Deși de mult timp cochetăm cu ideea de a ne cumpăra un espressor pentru acasă, lipsa timpului și faptul că suntem în mare parte plecați cu serviciul, am considerat că mai bine savurăm o cafea într-un coffee shop (și în Cluj chiar avem de unde alege), decât să ne complicăm acasă.

Dar anul acesta, Moș Crăciun a venit mai devreme, cu un set de home barista pentru începători (așa ca noi). Am tot studiat piața de espressoare de cafea, am văzut o mulțime de mașini drăgute, însă bugetul nostru nu a fost prea mare. Dar Gabi ne-a spus de Andrei de la Caffè Gioia Romania, care a avut răbdare să ne dea toate indicațiile pentru alegerea unui espressor bun pentru acasă, ușor de folosit și la un preț convenabil pentru noi.

Așa că ne-am achizionat un espressor Ascaso Basic cu steamer pentru lapte, rasnita, knock box, 5 site si tamper. Ne-am făcut un colț special în casă pentru cafea, că să ne simțim ca într-un coffee shop. Am proiectat un mic bar pe care l-am făcut din pal (creație și construcție proprie - suntem mândri de asta) pentru espressor, cafea și colecția noastră de pahare de coffee to go, am pus fotografii cu noi din coffee shop-uri pe perete și am cumpărat cafea de la Olivo și Narcoffee.

Primele experimente au fost eșuate desigur, până am găsit granulația potrivită pentru cafea, timpul de extracție și modul de a face spuma de lapte. Încă învățăm, dar se pare că fiecare ceașcă de cafea e din ce în ce mai reușită.

În viitorul apropiat, după ce ne specializăm și mai învățăm, dorim să testăm sortimente de cafea de la prăjitoriile din țară și străinătate și să scriem review-uri despre ele. Până atunci ne bucurăm de cafeaua de la Narcoffee: Festive Blend (Kenya și Ethiopia).