Croitoria de cafea
În scurta noastră vizită de la Brașov nu puteam să nu trecem și pe la Croitoria de cafea despre care am auzit foarte multe lucruri. Pritenul nostru Gabi de la Copacul de cafea din Bistrița ne-a povestit despre Mugur și a lui coffee shop, iar noi am fost tare curioși de povestea lor.
Despre coffee shop și echipa de barista
Croitoria de cafea a luat naștere în 2015 în Brașov. Mugur Tureschi s-a îndrăgostit iremediabil din cafeaua de specialitate proaspăt prăjită la București unde a avut ocazia să asiste la un proces de prăjire. Acel miros savuros i-a rămas în minte, lucru care l-a determinat să intre în acest univers complex al cafelei.
Pasionat de gătit și cu un simț dezvoltat al nunațelor fine, Mugur a dorit să învețe mai mult despre cafea, așa că a urmat un curs cu Paul Ungureanu.
Numele vine tocmai de la locul unde se află acest coffee shop. Mugur a găsit o croitorie abandonată, iar acest lucru l-a inspirat în găsirea numelui și crearea design-ului împreună cu arhitectul Ana-Maria Voinescu. Și-a dat repede seama că pentru a crea o identitate unică, are nevoie de o cafea prăjită in-house. Astfel și-a achiziționat un prăjitor de cafea și a pornit într-o călătorie frumoasă alături de această băutură magnifică ce ne face dimineața mai frumoasă.
Echipa este formată din patru persoane și anume: Mugur care pe lângă faptul că este proprietar, iubește să prăjească și să prepare cafea, Adelina pentru care descoperirea cafelei de specialitate a însemnat o nouă etapă în viața ei, George și Ion.
Ca de obicei am băut espresso și latte, în timp ce Mugur ne povestea despre espressorul lui Kees van der Westen nr. 2-62/116 din 1999, un model produs într-o ediție limitată pe care l-a recondiționat. Am rămas surprinși când ne-a spus că pe paharele de coffee to go, logo-ul coffee shop-ului este realizat cu o ștampilă cu cerneală naturală (la fel ca și cea folosită pentru a ștampila brânza), tocmai pentru ca totul să fie natural și sigur.
Cât despre cafeaua de specialitate, Mugur a observat că în Brașov crește numărul celor care fac diferența între o cafea obișnuită și una proaspăt prăjită. Desigur, încă se cere zahăr, dar el crede că fiecare e liber să se bucure de cafea așa cum dorește.
Decorul coffee shop-ului
Am fost foarte încântați de decorul de la Coritoria de cafea. După cum ne-a spus și Mugur, păstrează amintirea locului, existând foarte multe elemente legate de o croitorie, unele fiind păstrate de la foștii oameni care au folosit acest spațiu. De cum am pășit înăuntru, ne-am simțit ca într-un film despre al doilea război mondial. Inserția de lemn, cărămidă vopsită în alb și pereții negri se îmbină foarte bine cu elementele metalice, cactușii și desigur cu tot ce ține de cafea. Este un spațiu mic, dar cu o vibrație aparte. Ana-Maria Voinescu, arhitectul, a făcut o treabă excelentă.
Diversitatea sortimentelor de cafea
La acest capitol Croitoria de cafea stă foarte bine. Și asta pentru că ei prăjesc cafeaua chiar acolo pe un prăjitor Garanti. Mugur este genul de om care tot timpul îi place să fie altfel, de aceea mereu veți găsi sortimente de cafea dintre cele mai diverse.
Când i-am vizitat noi am degustat sub formă de espresso Guatemala Acatenango (vuclan cu doua varfuri), recoltată anul acesta și Nicaragua Las Nubes. Deși le cunoșteam pe amândouă, prăjite la Croitorie, parcă sunt cu totul alte sortimente. Dar ne-au plăcut și chiar vă recomandăm să le încercați. Mugur aduce câte doi saci din fiecare specialitate, iar la maxim două săptămâni va fi tot altă specialitate, deci nu aveți cum să vă plictisiți de cafeaua de la Croitorie!
Partea cea mai interesantă a fost când Mugur ne-a preparat o cafea din specialitatea Myamar Chinlitai Ngu Shwe Li sub formă de v60. Este ceva ce nu am mai gustat până acum. Această cafea S795 este un mix de Arabica si Liberica dezvoltat de un institut din India, Balehonnur Coffee Research. Ce e interesat este că se abordează foarte diferit. Alt tip de prăjire, de măcinare și de preparare, însă gustul merită!
Această cafea are un miros aparte! E foarte greu de descris în cuvinte.
Servirea din pahar Erlenmeyer este genială! Păstrează cafeaua caldă mai multe timp și arată foarte interesant.
Amabilitatea echipei
Nu am avut ocazia să interacționăm cu toată echipa, dar judecând după amablitatea lui Mugur și a Adelinei, putem spune că la Croitoria de cafea oamenii te fac să te simți ca și acasă. Este un spațiu mic, un loc unde socializezi cu necunoscuți, dar și unde afli povești faine! Mugur este un povestitor înnăscut!
ExtraNola este un alt coffee shop de unde puteți bea cafea de specialitate prăjită la Croitorie. Numele se traduce din latină și înseamnă "clopot". Mugur a ales acest nume pentru că în zona unde este amplasat coffee shop-ul se aud clopotele de la Biserica Neagră. Deși este un spațiu mic, atmosfera este la fel de primitoare. Dacă sunteți în trecere, o cafea la pachet de la Nola o să vă facă ziua mai bună!
Probabilitatea de a reveni
Din păcate Brașovul este departe de noi, însă de fiecare dată când ajungem pe acolo vom merge și la Croitorie. Decorul unic, cafeaua prăjită în house și poveștile lui Mugur sunt ingredientele perfecte pentru o dimineață reușită!