După o vară cu multă activitate și multă muncă, am reușit să avem un weekend liber. Și că să profităm cât mai bine de trei zile de relaxare, am dat o fugă până la Brașov, ca să degustăm și să scriem despre cafeaua de specialitate. Așa am ajuns la HOF Cafe. Ne-a fost recomandat de prieteni, iar după ce am văzut decorul în fotografiile de pe internet, am zis că nu se poate să ratăm acest loc. Hai să vedem povestea lor!

Despre coffee shop și echipa de barista

HOF Cafe a luat naștere în anul 2015 în Brașov din dorința de a crea un spațiu alternativ pentru cei care doresc să petreacă timpul muncind sau studiind într-un loc primitor unde se servește cafea de specialitate. De asemenea, HOF s-a dorit a fi un spațiu de creație sau spectacol pentru a aduce arta într-un spatiu non-conformist.

Numele a fost ales după locația în care se află coffee shop-ul și anume tradus din limba germană înseamnă "curte". Înainte de a fi construit acolo era trecerea dinspre Piața Sfatului spre Tâmpa. Logo-ul a fost realizat după ideile minunate ale lui Alex Trofim. Dacă doriți să vedeți procesul de creație al logo-ului, AICI aveți un mic video.

Încă de la început HOF Cafe a adus cafea de specialitate pentru că atunci erau puține locuri în Brașov unde să se poată degusta sortimente de cafea proaspăt prăjită. Având în vedere că în acest loc se organizează spectacole de teatru și arte performative, proiecții de film și petreceri puteți să savurați atât preparate culinare cât și cocktail-uri realizate după rețete proprii.

Echipa este formată din tineri pasionați de cafea și de oameni: doi barista (Sorin și Misha), un barman (Cosmin) și un ospătar (Anamaria). Când este nevoie sunt ajutați de colaboratori. Ce ni s-a părut foarte interesant pentru un coffee shop este că echipă lucrează în două schimburi tocmai pentru a putea servi cafea până la miezul nopții. Având în vedere că mulți studenți și elevi le trec pragul pentru a studia împreună, nimic nu se compară cu o cafea bună care să îți revigoreze mintea și trupul. De multe ori și noi simțim lipsa unor coffee shop-uri cu astfel de program.

Pentru acest articol am discutat cu Sorin Agrapinei, un tânăr barista care a descoperit cafeaua de specialitate din întâmplare și s-a îndrăgostit iremediabil. În discuția cu el care a durat aproximativ două ore, am rămas plăcut surprinși de pasiunea  și încântarea pe care o are când vorbește despre cafea. După cum spunea și el, este foarte mândru de ceea ce face pentru că în jurul coffee shop-ului și a echipei din care face parte s-a creat o comunitate, o clientelă fidelă, a căror gusturi pentru cafeaua de specialitate au fost educate chiar de ei.

Încă de când am intrat în local, Misha ne-a întâmpinat cu un zâmbet larg și ne-a preparat câte un espresso și câte un latte. Ne-a spurprins această atitudine pozitivă, acest prim impact ne-a făcut să ne dăm seama încă de la început că ne aflăm într-un loc făcut pentru oameni și în care ești tratat ca un prieten, nu ca un simplu client.

Decorul coffee shop-ului

Decorul coffee shop-ului a fost realizat într-un stil industrial, ușor simplist, ușor întâmplător care îți dă impresia că este neterminat. El a fost realizat de o echipă talentată de arhitecți: Johannes Bertleff, Teodor Popovici si Dragoș Oprea de la EXHIBIT arhitectura. Din punctul nostru de vedere, stilul ales și atmosfera creată se potrivește foarte bine cu ideea din spatele conceptului HOF, iar elementele de piatră, ciment și cărămidă păstrează o parte din spiritul curții săsești, aducând o notă de modernism. Singurul aspect care pe noi nu ne-a încântat foarte tare a fost lumina destul de slabă. Desigur, este o chestiune de gust, însă judecând după aspectul general, lumina existentă crează o atmosferă intimă.

Diversitatea sortimentelor de cafea

La HOF Cafe sortimentele se schimbă în fiecare săptămână tocmai pentru a da posibilitatea clienților de a gusta cât mai multe variante din diferite origini. Aici veți găsi specialități prăjite de Origo. După cum ne-a spus Sorin, au ales această prăjitorie pentru că modul lor de preparare al cafelei se potrivește cel mai bine stilul celor de la Origo.

Când i-am vizitat noi aveau Columbia Veracruz pentru espresso și Guatemala Dominguez pentru brew. Evident că am vrut să le testăm pe ambele. Misha ne-a preparat Columbia la espressor sub formă de espresso și latte, iar Sorin ne-a preparat Guatemala la V60. Deși nu suntem neapărat fani ai cafelelor fructate, notele de caramel din Columbia ne-au făcut să apreciem foarte mult latte-ul de la HOF. Cât despre Guatemala la V60 putem spune că se simte excelent după o masă copioasă. Limpede, light și cu note de caramel și trestie de zahăr.

Ca și moduri de preparare, pe lângă varietățile pe bază de espresso puteți alege V60, Aeropress, Syphon, Chemex, Cold Brew,  Matcha (capuccino, latte, smootie) și chai latte. Pentru iubitorii de flavor, la HOF veți găsi siropuri realizate in house.

Amabilitatea echipei

Nu de foarte multe ori întâlnim echipe atât de unite și pasionate de cafea, de aceea tinerii de la HOF ne-au surprins foarte plăcut. Au fost foarte drăguți să ne ofere toate informațiile necesare pentru acest articol și am socializat preț de două ore. Ne-am dat seama că avem pasiuni comune și ne-am împrietenit. Deci, vă recomandăm cu mare drag să mergeți la HOF Cafe. Veți întâlni oameni faini și prietenoși.

Extra

Pentru că este un spațiu generos la HOF Cafe se organizează și evenimente cum ar fi spectacole de teatru, concerte, proiecții de film și expoziții. Când ieșiți în oraș cu prietenii puteți alege să jucați un board game. Aveți la dispoziție o mulțime de variante de jocuri.

Dacă vă este foame trebuie să știți că puteți servi micul dejun și alte preparate, precum și bucate tradiționale românești. Pe lângă băuturile clasice de bar, la HOF găsiți o gamă varianta de cocktail-uri realizate după rețete proprii.

De asemenea tot aici se organizază și party-uri.

Probabilitatea de a reveni

Ne-a plăcut povestea și conceptul lor, iar îmbinarea dintre ideea de spațiu alternativ și cafea de specialitate ni s-a părut excelentă. Dacă acest local ar fi la Cluj, cu siguranță ar fi în topul celor frecventate de noi. Faptul că poți bea o cafea bună chiar și la miezul nopții este o idee excelentă. Cu siguranță vom reveni la HOF de fiecare dată când ajungem în Brașov.

Atmosfera la cafea
Decorul coffee shop-ului
Diversitatea sortimentelor de cafea
Amabilitatea echipei
Probabilitatea de a reveni
Unde găsiți HOF Cafe Adresa: Piața Sfatului, nr. 14, Brașov
Orar: Luni - Duminică: 09:00 - 00:00