Victor? Cine e Victor? Probabil că toată lumea se întreabă acealși lucru. Ca să aflăm le-am făcut o vizită celor de la Victor. Fresh to go în prima zi de vară astronomică, adică 21 iunie 2017. Pentru că avem mari emoții de fiecare dată când vizităm un coffee shop nou în care nu am mai fost până atunci, luăm un "shot" de espresso pentru curaj și un cafe latte pentru bună dispoziție și le spunem oamenilor despre blogul nostru. La Victor însă nu a fost nevoie de multe prezentări, pentru că ei ne urmăreau deja activitatea. Nici nu le-am trecut bine pragul, că am și început să povestim despre cafea și oameni. Dar hai să vă spunem povestea lor. 🙂

Despre coffee shop și echipa de barista

Victor. Fresh To Go a luat naștere în 2012, în Cluj-Napoca, într-un mic spațiu de 6 mp la inițiativa Ioanei Lazăr și a lui Vlad Udrea pentru a servi cafea "la pachet" oamenilor aflați în tranzit. Pe atunci piața de coffee to go din Cluj-Napoca era aproape inexistentă, dar nu a trecut mult timp până când clienții fideli să stea la coada în diminețile reci de iarnă pentru un zâmbet și o cafea preparată cu drag. Ioana era pe atunci studentă la arhitectură, fără nici un fel de experiență în domeniul HoReCa, dar din dragoste pentru oameni și din dorința de a crea un loc cât mai primitor împreună cu Vlad, au dus povestea mai departe.

Numele "a fost ales" de către strada pe care se află localul și anume "Victor Babeș". Cei doi au vrut un nume simplu, care se citește așa cum se scrie, deoarece strada este frecventată de mulți studenți străini. Deși Vlad este un adevărat one man job, a avut nevoie de ajutor. Așa că după jumătate de an li s-a alăturat Alex, un mare iubitor de cafea, student la Drept, care este în prezent campion național la Aeropress, vicecampion la Comandante cup (The Barn - Berlin) și deține Locul II național la Cup Tasters.

La început ei serveau cafea de brand, italian roast, pentru că trend-ul atunci era cafeaua lungă cu lapte și flavor. Deși știau direcția spre care vor să meargă și anume cafeaua de specialitate, clienții au fost destul de reticenți. Apoi l-au cunoscut pe Mihai Pamfil de la Origo Coffee, iar colaborarea lor s-a transformat într-o frumoasă prietenie. Au introdus un blend de cafea proaspăt prăjită de către Origo și au servit-o clineților fideli prin comparație cu brand-ul italian. Oamenii au fost receptivi, spre surprinderea celor de la Victor și au inceput să aprecieze cafeaua de specialitate. Dacă înainte procentul celor care doreau cafea cu flavor era de 40%, acum a scăzut la 1%.

Încetul cu încetul echipa s-a mărit ajungând la un număr de 3 băieți barista foarte talentați (Vlad, Alex și Sorin) și 4 fete pe partea de laborator (Gabi, Lumi, Moni și Miha) care pregătesc produse de patiserie după rețete fanțuzești.

Victor. Fresh To Go, nu este un simplu local în care poți bea o cafea sau savura un sandwish proaspăt, ci este locul în care mereu ești primit cu brațele deschise. Ioana și Vlad sunt doi gurmanzi care tot timpul vizitează locuri noi unde încearcă preparate culinare diferite și preiau din ospitalitatea gazdelor pe care mai târziu o implementează la ei în local. Ioana crede că atunci când cineva îți vizitează localul nu trebuie să fie o relație rece de vânzător-client, ci fiecare om trebuie să se bucure de o adevărată experiență. Chiar dacă e doar un zâmbet sau o scurtă conversație, o comunitate se poate forma doar prin comunicare și respect reciproc.

Ioana ne-a mărturisit că de când a venit Alex în echipă totul s-a schimbat. El se identifică cel mai bine cu brandul, pasiunea si bucuria pe care doresc să o transmită: Alex este Victor. Este atat de pasionat de cafea încât mereu studiază domeniul și insuflă pasiune mai departe. Deși Sorin este mai nou în echipă se implică foarte mult. Și pe el l-a prins "microbul" numit cafea. Din echipa lor a mai făcut parte și Arnold, un tânăr foarte talentat la latte art, însă momentan se află într-un trip în jurul lumii.

Anul trecut a fost perioada în care comunitatea de cafea din Cluj-Napoca și din țară s-a apropiat cel mai mult. Cei de la Victor au devenit buni prieteni cu mulți oameni domeniul cafelei: Marius Nica (Olivo), Paul Ungureanu (Boiler) , Vlad Buda și Dan Ursan (Steam), Bogdan Gheorghiu (Roots) etc. "Sunt oameni care ne-au inspirat și ne inspira în continuare să facem lucrurile și mai bine. Împărtășim aceleași pasiuni și principii." a spus Ioana.

Pentru cei de la Victor nu există bucurie mai mare decât să își vadă clienții care le-au devenit prieteni, fericiți. Fiind în zonă Universitatea de Medicină și Farmacie, studenții și-au făcut un obicei din a merge la Victor. E un alt mod de-a ieși din rutina școlară. Atât de mult le-a plăcut încât au scris câteva versuri despre ei în serenade. Cât timp am stat pe băncuță în fața localului și am vorbit cu Ioana, au venit un grup de studente străine care ne-au spus să scriem în articol un singur lucru despre Victor: "Best coffee in town!". Wow! Ăsta da feedback pozitiv! 🙂

Dacă veți deveni clienți fideli, de ziua voastră veți primi gratuit o felie de tort! Așa a promis Ioana! 🙂

Decorul coffee shop-ului

Decorul este unul foarte homey. Fiind un spațiu mic, mobilierul din lemn natur în combinație cu cel vopsit alb, inserțiile de fier negru și cărămidă ornamentală și lumina incandescentă provenită de la lustrele cu aspect vintage, îți dau impresia că tocmai ai pășit într-una dintre acele fotografii frumoase pe care le vezi pe pinterest.com. Nu ne-a luat mult să ne dăm seama că este opera lui Cosmin Todor. Ne place foarte mult pentru că toate elementele sunt așezate la locul lor, iar per ansamblu este o plăcere să faci fotografii în acest loc. Grafica, prezentarea și meniul au fost realizate de Marius Fărcaș.

Diversitatea sortimentelor de cafea

La Victor. Fresh to go sortimentele de cafea se schimbă o dată la cel mult trei săpătmani și asta pentru a le da posibilitatea clienților de a degusta din mai multe origini din lume. De fiecare dată când cei de la Origo au specialități noi, echipa Victor organizează o sesiune de cupping in blind și oferă punctaj fiecărui tip de cafea pentru a o alege pe cea mai potrivită atât pentru prepararea espresso-ului cât și a celorlalte băuturi.

Ca de obicei, noi am fost curioși să degustăm espresso-ul și latte-ul. Când i-am vizitat serveau El Salvador San Jose. Este o cafea dulce cu note de caramel, struguri și prune, foarte echilibrată. Deși nu este tocmai preferata noastră, putem spune că ne-a plăcut foarte mult sub formă de latte.

Ca și moduri de preparare, pe lângă varietățile pe bază de espresso puteți alege V60, Aeropress și Syphon. Evident că și noi am fost curioși de V60, iar Alex ne-a făcut o surpriză. Ne-a preparat o cafea la filtru La Esmeralda Special (Panama Geisha) de la Coffee Collective. A fost o cafea limpede și foarte aromată.

Amabilitatea echipei

Trebuie să spunem că echipa de la Victor este una dintre cele mai prietenoase pe care le-am întâlnit. Sunt oameni calzi, tineri care își iubesc nespus de mult meseria, oameni care își doresc ca fiecare client care le trece pragul să se bucure de o cafea bună și să plece cu zâmbetul pe buze. Deși este un coffee shop mic, comunitatea care s-a creat este foarte mare. Cât timp am stat la ei (două ore) au trecut zeci de oameni, iar spre surprinderea noastră ei îi cunoșteau pe toți. Ioana ne-a spus că la un moment dat au ajuns să-și cunoască clienții după nume și după produsele pe care le comandă. Extra

Micul dejun a majorității studenților este sandwish-ul și cafeaua. Dacă la partea de cafea ne-au impresionat, trebuie să vă spunem că nici la partea de patiserie nu sunt mai prejos. În fiecare dimineață Gabi pregătește o mulțime de produse printre care "vedetele" sunt: pain aux raisins, crema patiser cu stafide și banana bread. Sandwish-urile nu mai au nevoie de nici o prezentare. Rețetele au fost realizate de un patiser francez care timp de un an a lucrat împreună cu cei de la Victor. La finalul zilei nimic nu se aruncă. Toate produsele rămase se donează.

Dacă veți merge la Victor și vă veți îndrăgosti de cafeaua lor, trebuie să știți că o puteți cumpăra și pentru acasă. La cerere ea se poate măcina în funcție de modul de preparare pe care îl preferați.

Probabilitatea de a reveni

Ne-a plăcut povestea lor, ne-a plăcut de ei și cosiderăm că fac o treabă minunată. E locul perfect în care se îmbină cafeaua cu buna dispoziție. Ori de câte ori ne va permite timpul, îi vom vizita pe cei de la Victor. Nu putem merge la ei fără să stăm la o poveste și desigur, fără să bem cafea. Suntem siguri că pe viitor vom deveni buni prieteni. 🙂 În 19 noiembrie 2017 Victor. Fresh To Go va împlini 5 ani. Se anunță un party special. Multă baftă în continuare! A fost o mare plăcere să vă cunoaștem!
Atmosfera, la cafea
Decorul coffee shop-ului
Diversitatea sortimentelor de cafea
Amabilitatea echipei
Probabilitatea de a reveni
Unde găsiți Victor. Fresh To Go Adresa: Victor Babeș, nr. 33, Cluj-Napoca
Orar: Luni: 09:00 - 17:00 Marți - Joi: 07:30 - 17:00 Vineri: 07:30 - 16:00 Sâmbătă - Duminică: Închis