Săptămâna trecută a avut loc la Budapesta unul dintre cele mai importante evenimente la nivel mondial din domeniul cafelei. Timp de 3 zile la Hungexpo, vizitatorii au putut vedea ultimele noutăți in materie de mașinării de prăjire, de măcinare și de preparare a cafelei, producători de cafea din toată lumea, reprezentanți ai brand-urilor populare de cafea, baristas profesioniști și cel mai important, Campionatul mondial de cafea.

Pentru că am avut o agendă încărcată, am ajuns la Budapesta doar în ultima zi pentru a urmări finala campionatului.

Am fost de-a dreptul surprinși de excelenta organizare a evenimentului, de generozitatea spațiului expozițional, de aspectul standurilor și de asemenea de ospitalitatea participanților. Ne-am întâlnit cu o mulțime de oameni cunoscuți, baristas și prăjitori de cafea din România și cu reprezetanții țării noastre la campionat. Ne-am făcut și prieteni noi din diverse tări și i-am cunoscut pe băieții de la European Coffee Trip pe care îi urmărim de multă vreme pe internet.

Evenimentul a fost foarte mare și am fi avut nevoie de câteva zile pentru a vizita în detaliu fiecare stand, dar cu toate acestea, ne-am făcut timp să degustăm cafea de la toate coffee shop-urile și prăjitoriile prezente în zona Village. Acolo am văzut foarte bine diferențele între tipurile de prăjire a cafelei și modurile de preparare. Și suntem mândri că am adăugat câteva zeci de pahare de cafea to go la colecția noastră.

Am urmărit și finala campionatului modial la cele 5 secțiuni, iar câștigătorii au fost următorii: 1. World Latte Art: Arnon Thitiprasert din Thailand; 2. World Brewers Cup: Chad Wang din Taiwan; 3. World Coffee in Good Spirits: Martin Hudak din Slovacia; 4. World Cup Tasters: Lok Chan din Hong Kong; 5. Cezve/Ibrik: Karthikeyan Rajendram din Emiratele Arabe Unite;

România a fost prezentată de: 1. World Latte Art: Sebastian Ioan Farcs (Locul 32 - Runda preliminară); 2. World Brewers Cup: Gabriel Carol (Locul 17 - Runda 1); 3. World Coffee in Good Spirits: Alexandru Ioniță (Locul 14 - Runda preliminară); 4. World Cup Tasters: Marius Nica (Locul 19 - Runda 1); 5. Cezve/Ibrik: Cristalenia Șofan: (Locul 10 - Runda 1);

În continuare puteți vedea câteva fotografii pe care le-am făcut la eveniment.