Ce poate fi mai plăcut într-un weekend de relaxare cum a fost cel de Rusalii decât să te plimbi și să bei o cafea bună făcută cu drag? Ei bine, azi am zis să le facem o vizită celor de la PAVOS coffee shop din Târnăveni (județul Mureș), să vedem ce înseamnă să prepari cafea de specialitate într-un oraș mic, unde ai crede că e greu să educi gusturile băutorilor de cafea.

Despre coffee shop și barista

PAVOS este un coffee shop mic în Târnăveni care are o poveste aparte. Alin Moldovan și soția lui Ioana au decis să creeze un loc unic în orașul lor, un loc în care să se lege prietenii între oamenii iubitori de cafea, care au în comun dorița de a face lumea un loc mai bun.

Așa a luat naștere în 15 iunie 2016 PAVOS, după ce Alin a descoperit și s-a îndrăgostit de cafeaua de specialitate. El ne-a mărturisit că până atunci nu era un cosumator de cafea, iar acum, această băutură neagră a devenit un stil de viață pentru el. Numele a fost căutat cu mare atenție. S-a dorit ceva simplu, ușor de pronunțat și care să te ducă cu gândul la ceva de calitate, regal. În limba spaniolă "pavos real" se traduce prin "păun", iar "pavos" înseamnă "curcan". De aici a pornit și ideea logo-ului.

Alin este licențiat în domeniul educației fizice și a sportului, însă nu a profesat niciodată. Dar pentru că este un iubitor al mișcării, împreună cu soția lui au pus pe picioare un ONG denumit Târnăveni Cycling care organizează maratoane sportive pentru promovarea zonei turistice din jurul orașului lor. Un astfel de eveniment este Maratonul Târnavei care are loc o dată pe an, iar timp de două zile, pasionații de MTB din tară și străinătate parcurg 45 de km prin satele și cătunele din județul Mureș pentru a se bucura de frumueștea peisajelor rurale. De asemenea, evenimentul are și un maraton de atletism. Alin ne-a mărturisit că a de-a lungul timpului o mulțime de tineri s-au adunat în jurul ONG-ului lor, participând ca voluntari la o mulțime de evenimente de strângere de fonduri și de ajutorare a oamenilor aflați îi situații dificile. De aceea, PAVOS, reunește bunul gust pentru cafeaua de specialitate și dragostea pentru oameni.

Fiind un om pasionat care nu se dă bătut indiferent de obstacolele pe care le întâmpină, Alin a învățat autodidact cu ajutorul internetului să prepare cafeaua de specialitate, dar și să își exprime talentul artistic prin cafe latte. Înainte să deschidă coffee shop-ul și-a cumpărat un espressor de cafea, l-a instalat la bunica lui în curte și și-a chemat toți prietenii să deguste din băutura căreia tocmai îi descoperea tainele. Evident că a aruncat la început zeci de cești de cafea, dar nu a renunțat. Acum face cafea la un nivel profesionist, iar după ce am gustat și noi din mai multe sortimente, vă putem spune că este un adevărat maestru. Ne place foarte mult când întâlnim oameni talentați care prin răbdare și perseverență își duc mai departe pasiunea, iar rodul muncii lor se caracterizează prin zâmbetele multor oameni fericiți.

Încetul cu încetul s-a creat o mică comunitate, ca o familie. În fiecare zi se adună gașca de prieteni la PAVOS pentru a se bucura de cafeaua de specialitate și pentru a socializa. Paharele pentru cafea to go inscripționate cu logo-ul PAVOS a fost plimbate prin lume de către cei care sunt plecați departe de casă.

Decorul coffee shop-ului și atmosfera la cafea

Decorul coffee shop-ului este creația proprie a Ioanei și a lui Alin. Cei doi și-au dorit un loc luminos, colorat și plin de viață, la fel ca și ei. Au mers pe stilul american în care lemnul natur ocupă un loc important, iar detaliile vintage completează atmosfera caldă în care te simți ca acasă. Pereții sunt vopsiți în negru, tocmai pentru a putea fi desenați cu cretă. Desenele și mesajele se schimbă în funcție evenimentele pe care ei le organizează. De asemenea modul de afișare a meniului ni se pare foarte fain. Tot timpul este scris pe perete ce sortimente de cafea poți degusta în fiecare zi.

Atmosfera ne-a plăcut foarte mult. Pe de o parte este design-ul localului care ne-a făcut să ne simțim ca acasă, iar pe de cealaltă parte interacțiunea dintre barista și clienți care a fost atât de naturală și de caldă, încât am avut impresia că ne aflam în casa unui prieten.

Diversitatea sortimentelor de cafea

La PAVOS coffee shop veți putea degusta în fiecare zi un alt sortiment de cafea din origine diferită care provine de la diferite prăjitorii din țară. Lui Alin îi plac mult sortimentele africane în special Kenia și Etiopia, dar veți gasi o mare varietate de cafea pe care o puteți încerca, provenită de la prăjitoriile: Yume, BluBean, Olivo, Hotspot, Guido sau Croitoria de cafea.

Ca și moduri de preparare aveți toate varietățile de espresso, dar și brew V60 și aeropress. Noi am încercat espresso, latte, capuccino, icecoffee și V60 și vă putem spune că toate ne-au plăcut, în special cafeaua la filtru. 🙂

Pentru că vara este deja aici, veți putea savura băuturi răcoritoare precum gama de sucuri naturale Mellow, bere artizanală, Fritz kola și desigur fresh-uri de fructe, socată homemade sau ceaiuri organice.

Amabilitatea echipei

Din păcate Ioana, soția lui Alin nu a fost la cafenea când i-am vizitat noi și nu am cunoscut-o, însă oamenii pe care i-am întâlnit aici ne-au fost foarte dragi. Fiind un oraș mic în care majoritatea oamenilor se cunosc între ei, relațiile apropiate de prietenie sunt un lucru firesc, iar Alin chiar știe cât de important e să te simți bine când ești oaspete. Vă recomandăm să-i vizitați!

Probabilitatea de a reveni Chiar dacă e mai departe de noi și orașul Târnăveni nu ne este în drum, vom face un mic ocol tocmai pentru a bea din nou o cafea la PAVOS. Și asta pentru că locul este foarte frumos, oamenii sunt plini de viață și primitori, iar cafeaua este foarte bună. Dacă timpul ne va permite, pe viitor ne-ar face mare plăcere să participăm la evenimentele organizate de ONG-ul Târnăveni Cycling. Ne încântă ideea de a ne face prieteni noi și de a fi voluntari pentru cauze nobile. Good job Ioana și Alin!  
Atmosfera, la cafea
Decorul coffee shop-ului
Diversitatea sortimentelor de cafea
Amabilitatea echipei
Probabilitatea de a reveni
Unde găsiți PAVOS Coffee Shop  Adresa: str. Republicii, nr. 41, Târnăveni, jud. Mureș Telefon: 0744 337 932 Orar: Luni-Vineri: 07:00 - 19:00, Sâmbătă: 07:00 - 14:00, Duminică: 08:00 - 14:00