Dedicăm primul articol de pe blogul nostru unui coffee shop foarte drag sufletului nostru. Este vorba despre Copacul de cafea din Bistrița (BN, România), locul unde am descoperit și ne-am îndrăgostit de cafeaua de specialitate, datorită lui Gabriel Andrei Vidican. Ca și consumatori înrăiți de cafea am căutat mereu locuri unde să ne simțim bine și să bem o cafea bună, însă niciodată nu am știut ce înseamnă un espresso adevărat până când s-a deschis Copacul de cafea.

Despre coffee shop și barista

Gabi, cum îi spun prietenii a fost barman timp de 7 ani în diferite localuri din Bistrița până în anul 2016 când a participat la Barista School Romania la un curs de preparat cafeaua unde l-a cunoscut pe Sebastian Ioan Fărcaș (Campion național la LatteArt), iar viața lui profesională a luat cu totul altă întorsătură. Fiind fascinat de modul cum se poate face artă din cafea, Gabi a ajuns la concluzia că a venit timpul pentru a avea propriul coffee shop unde să servească pe lângă cafea și o mică părticică din sufletul lui. Pe Sebastian îl consideră un prieten, un mentor și omul care l-a ajutat să descopere ceea ce îl pasionează cu adevărat.

În 11 aprilie 2016 a deschis Copacul de cafea, iar nu după mult timp s-a format o mică, dar loială comunitate de iubitori de cafea din Bistrița. Gabi fiind o fire foarte sociabilă și mereu cu zâmbetul pe buze a știut mereu cum să își răsfețe clienții care între timp i-au devenit prieteni, prin prepararea cu suflet a cafelei și prin mici surprize, adică specialități și blenduri din diferite origini.

Gabi este un familist convins și un om dedicat meseriei de barista. În fiecare dimineață la ora 7:30 își primește prietenii încă adormiți în coffee shop și le luminează ziua cu o cafea bună. Pentru el cafeaua este un mod de viață fără de care nu ar putea trăi.

Atmosfera, la cafea

De cum îi treci pragul, Copacul de cafea îți dă o senzație de acasă. Și asta pentru că mereu te întâlnești cu oameni pe care deși nu îi cunoști, ți-au devenit prieteni prin simplul fapt că împărțiți aceeași pasiunie. Gabi are mereu grijă să te surprindă plăcut cu noi specialități de cafea pe care le testează împreună cu tine cerându-ți o părere sinceră, tocmai pentru a identifica acele sortimente care te definesc.

Fiind un local mic bazat mai mult pe coffee to go, Copacul de cafea este mereu plin de oameni care vin, care pleacă sau care stau la o mică poveste. Pentru că, nu-i așa, o cafea bună trebuie savurată și asociată mereu cu o discuție relaxantă. Nu este locul în care stai ore în șir, deși ai vrea și ți-ar plăcea, pentru că toată această aglomerație devine obositoare la un moment dat.

Fiind în centrul orașului și servind cafeaua pe mica terasă din fața localului este absolut imposibil să nu te întâlnești cu prieteni care sunt în trecere. De multe ori i-am "corupt" să facă și ei o pauza de cafea.

Decorul coffee shop-ului

Din punctul nostru de vedere, decorul se potrivește perfect cu numele. Materialul predominant este lemnul natur îmbinat cu elemente metalice. Acest lucru îți dă o senzație de simplitate și te simți ca la cabană în mijlocul pădurii, adică foarte relaxat.

Pe lângă cafea, lui Gabi îi place să și colecționeze. De aceea veți găsi tot felul de cești, căni, pahare de carton personalizate, sticle de vin din diferite țări și multe alte obiecte drăguțe. Având mulți prieteni și fiind înconjurat de artiști care funcționează creativ doar pe cafea, veți găsi și multe obiecte handmade. Toate aceste elemente care au o poveste în spate crează atmosfera plăcută de la Copacul de cafea. Însă peste toate, există un element central: Gabi are în ghiveci un arbore de cafea real. Pentru noi a fost foarte "Wow!" să vedem în realitate o boabă de cafea pe arbore.

Ca și cormatică predomină culorile maro și albastru. Pentru gustul nostru sunt puțin cam intense, noi preferând culorile pale, însă nu putem spune că nu este frumos. Din contră, Gabi a ales o cromatică care să se apropie cât mai mult de cadrul natural.

Diversitatea sortimentelor de cafea

La Copacul de cafea veți găsi ca sortiment de bază cafeaua Etiopia din regiunea Sidamo, medium roast, fiind preferata lui Gabi. Este o cafea puțin acidă, florală cu note de citrice. Și pentru noi Etiopia este în topul sortimentelor preferate.

Ca și moduri de preparare veți putea alege între: espresso, capuccino, flat white, latte (cu sau fără flavor), Frappe, V60, Aeropress; Vă recomandăm espresso scurt fără zahăr și preferatul nostru Latte Flavor. Gabi prepară unul dintre cele mai bune latte-uri pe care le-am băut vreodată. Este foarte cremos, nu are nevoie de zahăr și este bun chiar și după ce s-a răcit.

Pe lângă cafea, veți putea savura și diferite sortimente de ceai (infuzie), iar în zilele când doriți ceva cu adevărat special, Chai latte.

Gabi ne-a mărturisit că a observat o schimbare mare de mentalitate în ceea ce privește modul în care este servită cafeaua de către publicul din România. Dacă atunci când lucra ca barman cea mai băută cafea era espresso lung cu lapte și două plicuri de zahăr, gusturile iubitorilor de cafea s-au întreptat mai mult spre capuccino și flat white, desigur, fără zahăr.

Amabilitatea echipei

Ei bine, Gabi fiind și proprietarul și brista și ospătarul este impropiu să vorbim despre o echipă, însă cu energia lui nesecată reușește să înglobeze perfect acest trio.

Probabilitatea de a reveni

Revenim ori ce câte ori avem ocazia la Copacul de cafea și de fiecare dată este o adevărată plăcere. Primul lucru pe care îl facem când ajungem în Bistrița este să bem o cafea la "Copac" și să povestim cu Gabi despre toate lucrurile care ne pasionează.

Vă recomandăm cu mare drag dacă sunteți din Bistrița sau dacă sunteți în trecere să dați o fugă la Copacul de cafea. O să vă placă cu siguranța și veți reveni de fiecare dată.

Atmosfera, la cafea
Decorul coffee shop-ului
Diversitatea sortimentelor de cafea
Amabilitatea echipei
Probabilitatea de a reveni
Unde găsiți Copacul de cafea  Adresa: Piata Unirii, nr.49 (Pietonalul Liviu Rebreanu), Bistrița, BN, România Telefon: 0745 932 166 - Gabi Email: vidican.andrei.gabriel@gmail.com Facebook: www.facebook.com/copaculdecafea Instagram: www.instagram.com/copacul.decafea Orar: Luni-Vineri 07:30 - 17:00, Sâmbătă 08:00 - 15:00