Mulți prieteni ne-au recomandat să mergem la Let's Coffee în Cluj. Ne-au spus că acolo vom găsi un coffee shop micuț, cochet bazat pe cafea to go, unde barista te sfătuiește să bei cafea fără zahăr. Pentru că acest lucru ne place, le-am făcut o vizită. După ce am băut cafea de mai multe ori de la ei, ne-am decis să scriem și pe blog.

Despre coffee shop și barista

Let's Coffee este mica afacere a lui Vasi și a Oanei, defapt, un vis devenit realitate. Fiind de loc din Sighetul Marmației (județul Maramureș) au deschis acolo in 2011 o cafenea, după care s-au mutat în Cluj pentru a putea duce pasiunea lor la un alt nivel. Acum patru ani au descoperit cafeaua de specialitate și și-au dat seama ce înseamnă cu adevărat calitatea acestei băuturi negre. Făcută cu drag și pasiune, din boabe atent selecționate, te reîndrăgostești de cafea cu fiecare ceașcă pe care o savurezi.

Așa a luat naștere în august 2015 Let's Coffee. Numele este unul foarte simplu care iglobează ideea de a face lucrurile atunci când le simți. Pentru că o cafea este intotdeauna o idee bună, nu ai nevoie de mult timp de gândire pentru a o savura, așa că "Let's do it!" adică "Let's Coffee". Noi când am auzit prima data numele ne-am gândit la "Let's go", pentru că aici găsești coffee to go.

Logo-ul poartă semnătura lui Vlad Sulea și este la fel de simplu ca și coffee shop-ul. Fundalul negru simbolizează pe de o parte cafeaua, dar și culoarea perdominantă din coffee shop.

Vasi a terminat facultatea de geografie-turism, dar având ca hobby cafeaua a învățat autodidact cum să o prepare. Logodnica lui Oana l-a susținut tot timpul, iar acum au ajuns să lucreze împreună. Ei și-au dorit să creeze o mică comunitate în jurul cafelei, un loc unde să se lege prietenii, un loc mic, retras, numai bun pentru relaxare și comunicare.

Acest lucru l-am observat și noi. De fiecare dată când am băut cafea la Let's Coffee, erau oameni care socializau, în timp ce Vasi le povestea despre ultimele noutăți din lumea cafelei.

Pentru că este un orator foarte bun, Vasi ne-a spus câteva lucruri despre comunitatea de cafea și barista. El a observat că în Romania au existat până acum trei valuri în ceea ce privește cosumul de cafea. La începutul anilor '90 oamenii cosumau cafea instant pentru că era ceva nou și rapid de preparat. Apoi, la inceptul anilor 2000, băutorii de cafea și-au schimbat gusturile și s-au orientat spre cafeaua naturală preparată la espresor în cafenele. Servindu-se o cafea de duzină, prăjită tare pentru a rezista în timp, cu riscul de a-și priede proprietățile, a apărut ideea de a cosuma o cafea provenită direct de la fermele din zonele tropicale. Așa a apărut al treilea val, în care iubitorii de cafea au posibilitatea de a degusta specialități provenite din toate fermele din lume, însă proaspăt prăjite in house pentru a se putea bucura de toate aromele specifice fiecărui sortiment.

Întrebându-l ce părere are despre comunitatea de cafea de specialitate din România, Vasi ne-a mărturisit că este o breaslă mică momentan, dar foarte unită. Că sunt oameni tineri dornici de a se perfecționa mereu și de-ai educa pe consumatorii de cafea în a aprecia cafea de calitate fără zahăr. Și el a obervat că încetul cu încetul oamenii înțeleg diferența într-o o cafea de origine proaspăt prăjită și cea care se găsește la scară largă. Acest lucru îi face să se bucure mai mult de cafea și să o privească ca pe un motiv de relaxare și socializare și mai puțin ca pe o necesitate.

Vasi și Oana au ales să lucreze împreună și pentru ai inspira pe cei din jur în a-și urma visele. Acest lucru ni s-a părut foarte frumos fiindcă foarte rar găseși oameni dispuși să-și împărtășească proprile experiente pentru a-ți arăta un exemplu de succes. Fiind un local bazat pe coffee to go, de mult ori oamenii petrec puțin timp în compania celor doi, iar un zâmbet este suficient pentru a le face ziua mai bună.

Decorul coffee shop-ului

Decorul coffee shop-ului este unul minimalist, bazat doar pe ceea ce este esențial. Mașina de cafea în centru, iar de jur împrejur bănci și scaune pentru o bună comunicare. Este un design funcțional, realizat din combinația perfectă dintre pereții negri și elementele din lemn și metal. Vasi ne-a spus că a ales negru doar pentru simplul fapt în viziunea lui reprezintă simplitatea. Let's coffee este un loc simplu și sincer, la fel ca și cafeaua. Decorul a fost realizat de cei de la Atelier MASS.

Un lucru care ne-a plăcut foarte mult a fost bicicleta de pe perete special realizată pentru Let's Coffee de către Reborn Bicycles. Este o bicicletă funcțională vopsită în toate culorile bobului de cafea: de când e verde până este copt. Vasi ne-a spus că a ales acest element de decor pentru a susține producția locală de biciclete. El vede acest lucru ca un ajutor reciproc. Nu de puține ori bicicliștii poposesc pentru o cafea în localul lui.

Din punctul nostru de vedere decorul se potrivește perfect ideii din spatele coffee shop-ului. Poate că este subiectiv, însă pentru noi negrul are o însemnătate aparte. De fiecare dată când ne aflăm într-un loc în care predomină această nuanță ne simțim foarte bine. Simplitatea decorului îți dă o stare de relaxare și te poți bucura de cafea și de o discuție inteligentă.

Diversitatea sortimentelor de cafea

La Let's Coffee te vei putea bucura în fiecare săptămână de cafea din două origini diferite. Nu veți găsi blend-uri, doar single origin, sortimente prăjite de diferite prăjitorii din țară și străinătate. Când i-am vizitat noi pentru a scrie acest articol am degustat sub formă de espresso, latte și cappuccino Rwanda Remera prăjită de Origo Roastery și Majinja Tanzania prăjită de The Barn Coffee Roasters Berlin sub formă de V60. Faptul că se schimbă sortimentele în fiecare săptămână ni se pare un motiv în plus pentru care să vizitezi Let's coffee. E ca și cum ai face o călătorie în jurul lumii.

Ca și moduri de preparare veți putea alege între espressso, v60 și aeropress. Desigur, acompaniate de gustări precum cookies și banana bread.

Vasi folosește o mașină de cafea La Marzocco Strada ek43 pentru a realiza un espresso perfect extras și o spumă de lapte cremoasă. Un lucru care ni s-a părut foarte interesant este că la Let's Coffee vă puteți prepara singuri latte-ul, desigur sub îndrumarea lui Vasi.

Noi, fiind îndrăgostiți de latte nu am putut să nu apreciem măiestria lui Vasi în prepararea lui. La Let's Coffee nu veți găsi zahăr, dar nu este o problemă. Toate preparatele lor sunt foarte aromate. Ne place cafeaua la filtru V60 pentru că este limpede și are o aromă light, iar Vasi știe foarte bine cum să o prepare. Vă recomandăm să încercați și voi.

Amabilitatea echipei

Echipa fiind formată din doi oameni care se iubesc foarte mult și servesc cafea cu drag creaza o atmosferă sinceră și în același timp boemă. Fiind o afacere de familie desfășurată într-un spațiu restrâns ai un puternic sentiment "de acasă". După cum ne-a spus și Vasi și am observat și noi, comunitatea Let's Coffee este într-o continuă expansiune ceea ce înseamnă că amabilitatea celor doi este elementul care îi apropie de oameni!

Probabilitatea de a reveni

Cu siguranță vom reveni de câte ori vom avea ocazia la Let's Coffee și asta pentru că este un loc foarte primitor, unde Vasi și Oana te așteaptă cu zâmbetul pe buze pentru a savura alături de ei o cafea excelentă. Ne-a plăcut foarte mult atmosferă, oamenii care simt bine și desigur faptul că mereu poți încerca o nouă specialitate de cafea. Se vede foarte clar când lucrurile sunt făcute din pasiune! Let's Coffee este acel loc de care nu ai cum să te plictisești pentru că acolo nu sunt oameni străini, ci doar prieteni pe care nu i-ai întâlnit încă. Felicitări Vasi și Oana pentru acest loc minunat! 🙂  
Atmosfera, la cafea
Decorul coffee shop-ului
Diversitatea sortimentelor de cafea
Amabilitatea echipei
Probabilitatea de a reveni
Unde găsiți Let's Coffee  Adresa: Constantin Daicoviciu, nr. 8, Cluj-Napoca Telefon: 0744 251 607 Orar: Luni-Vineri: 07:30 - 18:00, Sâmbătă: 09:00 - 15:00, Duminică: Inchis